iVenture geeft transparant, onafhankelijk en duidelijk ICT-advies

iVenture is altijd bereikbaar en zorgt voor pasklare oplossingen

iVenture bestaat uit een jong en dynamisch team

Investeren in een SAN? Dit zijn de aandachtspunten

Data is niet alleen de olie voor digitale transformatie en innovatie. Ook de dagelijkse bedrijfsvoering kan niet zonder snelle en veilige toegang tot gegevens. Dankzij de flexibiliteit en de uitgebreide mogelijkheden is een SAN (Storage Area Network) voor veel middelgrote en grote organisaties een logische optie. Maar waar moet u op letten als u wil investeren in een dergelijke storageomgeving?1. Goede prestaties, met én zonder flashdrives

Het is belangrijk dat een SAN voldoende performance levert voor de workloads die het moet ondersteunen. Een trage SAN zorgt voor weinig responsieve applicaties en daarmee voor onnodige frustratie en een slechte gebruikservaring.

SAN-systemen zijn verkrijgbaar in uitvoeringen op basis van traditionele schijven, flash-drives of een combinatie van beide. Een all-flash-systeem lijkt voor de hand te liggen. Flashschijven zijn in theorie namelijk sneller dan traditionele disks.

Toch is (all-)flash niet altijd een logische keuze. Zo is Nimble Storage, een SAN-oplossing van HPE, door slimme datatechnologieën ook zeer performant wanneer de data geheel zijn opgeslagen op traditionele schijven, met daarbij een flash cache (Hybrid Flash). Met als voordeel dat traditionele schijven veel voordeliger in aanschaf zijn. Zeker bij grote opslaghoeveelheden loopt het prijsverschil al snel op.

2. Datacompressie en deduplicatie

De hoeveelheid data die organisaties verwerken, groeit exponentieel. Compressietechnieken en deduplicatie beperken de benodigde hoeveelheid opslagruimte. Dat bespaart simpelweg kosten. Een modern SAN-systeem kan de benodigde opslagruimte tot wel de helft reduceren. De verschillen op dit gebied kunnen echter groot zijn.

De datadeduplicatie- en compressietechnologie in HPE Nimble is van een zeer hoog niveau. De hoeveelheid data die per terabyte kan worden opgeslagen ligt hoger dan dat van de concurrentie. Dat terwijl de performance door geoptimaliseerde algoritmen overeind blijft.

3. Brede ondersteuning

Een SAN biedt doorgaans ruimte voor diverse workloads, maar het aanbod moet wel aansluiten bij uw bedrijfsprocessen. Zo is niet iedere SAN even geschikt als storageplatform voor in-house test- en ontwikkelomgevingen. Ook een vlekkeloze werking in combinatie met virtuele machines of in een hybrid cloud-omgeving is niet vanzelfsprekend.

Maakt uw organisatie gebruik van de cloud? Dan kan het belangrijk zijn dat uw SAN gegevens en workloads hiernaar kan verplaatsen. Dat is waardevol voor bijvoorbeeld test- en ontwikkelomgevingen, of het maken van een cloudback-up. Met HPE Nimble verplaatst u gegevens en workloads eenvoudig van en naar Azure en AWS.

4. Hoge betrouwbaarheid

Weinig is zo schadelijk voor uw business als downtime. Een SAN speelt hierin een belangrijke rol: het is een ‘single point of failure’ die een groot deel van de IT-infrastructuur op de knieën kan dwingen. Zonder toegang tot data functioneren veel applicaties immers niet meer. Een hoge uptime is dan ook een cruciale eis.

Goede monitoringsmogelijkheden van de gezondheid van alle componenten is dan ook een vereiste. Toch hoeven storingen niet altijd het gevolg te zijn van defecte hardware. Zo kan een dreigend tekort aan opslagcapaciteit ook voor problemen zorgen, van verlies van performance tot volledige stilstand. Het is daarom waardevol wanneer een SAN is uitgerust met technologie die dergelijke problemen voor is.

HPE Nimble heeft een gegarandeerde uptime van 99,999%. Bovendien werkt het systeem in combinatie met HPE Infosight, een monitoring- en rapportageplatform uitgerust met moderne technologieën als AI en predictive analytics. Deze kunnen storingen en dreigende tekorten aan opslagcapaciteit voorspellen en daardoor tijdig waarschuwen. IT-beheerders kunnen zo actie ondernemen nog voor de storingen plaatsvinden en daarmee ongeplande downtime voorkomen. Bovendien kan het systeem adviseren over bijvoorbeeld performanceverbeteringen en het optimaliseren van resources.

5. Schaalbaarheid

Een investering in een SAN is er doorgaans een voor de langere termijn. Dan is het wel zo prettig dat de gebruikservaring niet alleen nu, maar ook de komende jaren van een hoog niveau is. Een goede schaalbaarheid is daarbij belangrijk. De SAN-omgeving moet kunnen meegroeien met uw organisatie, zowel in opslag- als verwerkingscapaciteit. Dat maakt uw investering meer waardevast.

Met HPE Nimble Storage schaalt u eenvoudig op. Het systeem ondersteunt een scale-out naar vier arrays, waarbinnen u bovendien volumes eenvoudig kunt verplaatsen. Dat verzekert een probleemloze lineair schaalbare performance en opslagcapaciteit.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en kansen van een SAN voor uw organisatie? Onlangs zijn wij benoemd tot Silver Partner van HPE en kunnen u dan ook op allerlei manieren hierin ondersteunen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.